Ekologija
Kanal 1
Veliki bački kanal, najzagađeniji vodotok u Evropi - ovde doduše još ima kakvog-takvog života u njemu, ali u Vrbasu iz njega izlaze crni klobuci organskog otpada sa dna, poreklom iz tamošnje klanice, farme svinja, uljare, šećerane, kafilerije itd. i širi se nesnosan smrad...

Smrdljivi Begejac
Tzv. begejac koji protiče kroz Kulu - otvoreni kolektor otpadnih voda koji pred Vrbasom utiče u Veliki bački kanal... U ove vodotokove utiče i sva fekalna kanalizacija, neprečišćena...


26. jul 2008. | 11:25 | Izvor: Beta

Kula -- Poslednjih dana kod Kule u kanalu DTD stradalo dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica.

Predstavnici Lovačkog društva "Fazan" su zatražili od korisnika hidro-meliracionog sistema, koji je u nadležnosti JVP "Vode Vojvodine", da na obe obale kanala postave zaštitnu ogradu, jer životinje po foliji klize, tako da kad upadnu u vodu duboku oko tri metra, više ne mogu da izađu na kopno.

"Apelujemo da se što pre postavi ograda oko ove kanalske mreže jer svaki dan iz vode vadimo životinje koje su se u njoj udavile", rekao je lovočuvar LD "Fazan" Stevan Vlaškalić.

"Mi svakodnevno dežuramo, ali kanal je dugačak pet kilometara i nemoguće je pratiti da li je upala neka životinja. Verujem da 'Vode Vojvodine' vade uginule životinje i stoga nemamo tačan broj nastradalih", rekao je Vlaškalić.

Sekretar LD "Fazan" Zoran Žarić podsetio je da Zakon zabranjuje oblaganje vodotokova i kanala bilo kakvom folijom i apelovao na inspekciju da dođe na lice mesta i vidi o čemu se radi.

On je rekao da je Ministarstvo ekonomije Srbije izdalo nalog investitorima da se kraj obloženog kanala postavi žičana ograda, ali da oni to nisu uradili.

Žarić je rekao da je ovako obložen kanal opasan i za ljude i da zbog klizavosti folije niko ne može da izađe iz kanala.

Deo regionalne kanalske mreže obložen folijom koristi veći broj proizvođača za navodnjavanje nekoliko hiljada hektara u opštinama Kula, Vrbas i Mali Iđoš.

Vest je uzeta sa sajta B92.

Roe Deer 9
U kanalu obloženom plastičnom folijom, udavilo se dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica...


KULA: REŠENJE ZA DIVLJAČ
27. jul 2008. | 00:33 | Izvor: Beta

Kula -- JP "Vode Vojvodine" saopštilo je da će biti postavljena ograda kraj kanala Kula-Mali Iđoš, kako bi pomogla divljači da izlazi iz kanala.

U saopštenju se navodi da će kraj regionalnog sistema za navodnjavanje Kula-Mali Iđoš, koji je trenutno pokriven folijom, do 23. avgusta biti postavljena privremena ograda, a da će do 1. oktobra na foliju biti postavljeno takozvano saće.

Kako se navodi, "folija je neophodna kako bi se sprečilo poniranje vode i spiranje poljoprivrednog zemljišta", a povodom apela Lovačkog društva "Fazan" iz Kule da se kraj obala tog sistema postavi ograda, jer je poslednjih dana u dubokoj vodi stradalo dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica.

Regionalni sistem za navodn javanje Kula-Mali Iđoš, jedna je od prioritetnih investicija JVP "Vode Vojvodine", služi za navodnjavanje desetine hiljada hektara i ima sve dozvole, uključujući i dozvolu za postavljanje folija, navodi se u saopštenju.

Na kosinama kanala su, prema projektu, na svakih sto metara, ugrađene betonske stepenice za divljač, a "nakon postavljanja folije pojavio se problem uginuća krupne i sitne divljači".

Po dojavi lovačkih udruženja, tehnička služba zatražila je dvadestečetvoročasovno čuvanje kanala do iznalaženja tehničkog rešenja.

U postupak iznalaženja rešenja uključena su i lokalna lovačka društva i republička inspekcija.

Na poslednjem sastanku doneto je rešenje da se postavi privremena ograda, a potom da se postavi "saće", koje bi trebalo da spreči uginuća, a da ne prekine dovod vode korisnicima.

Lovačka društva preuzela su, na sopstvenu inicijativu, celodnevno čuvanje kanala, a naknadu za čuvanje plaćaju JVP "Vode Vojvodine" i korisnici.

Tehnička služba se povezala sa vodoprivrednim organizacijama u okruženju u potrazi za materijalom koji bi sprečio uginuća i omogućio divljači da, nakon pada u kanal, bezbedno izađe.

"Smatramo da je nekorektno da nakon postignutog dogovora i kompromisa lovačka društva optužuju 'Vode Vojvodine' za nemar prema životnoj sredini. Dodatna ulaganja za zaštitu divljači koštaće preko 10 miliona dinara i zahtevaju vreme", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će "Vode Vojvodine", ukoliko lovačka društva ne žele da čuvaju sopstvena lovišta, preuzeti čuvanje izgrađenog objekta do implementacije rešenja koje će sprečiti dalja uginuća.

B92

Vest od prvog avgusta:

Utopljena Srna 

Ne lipši, lane, do zelene ograde

U kanalu se udavile i srne i lisicePovodom masovnog uginuća krupne i sitne divljači u kanalu za navodnjavanje na potesu Kula – Mali Iđoš, koji su JVP "Vode Vojvodine" obložile plastičnom folijom zbog gubitka vode, u ovom preduzeću kažu da će taj problem biti rešen za nekoliko meseci. Kako piše u saopštenju "Voda Vojvodine", projekat ima sve dozvole, uključujući i dozvolu za postavljanje folije, neophodne kako bi se sprečilo poniranje vode i sapiranje poljoprivrednog zemljišta.

Po dojavi lovačkih udruženja o uginuću divljači u pomenutom kanalu, tehnička služba "Voda Vojvodine" se povezala s vodoprivrednim organizacijama u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, ne bi li pronašla materijal koji bi omogućio divljači da nakon upada u kanal bezbedno iz njega izađe. Nažalost, trajnog rešenja s garancijom nema ni u okruženju. U pronalaženje rešenja su uključeni i republička inspekcija i lokalna lovačka društva, koja uz to, na sopstvenu inicijativu, celodnevno paze da divljač ne dospe u kanal, a naknadu za to plaćaju JVP "Vode Vojvodine" i korisnici vode, kaže se u saopštenju pokrajinskog vodoprivrednog preduzeća.

Određeni su i rokovi za rešavanje ovog problema. U planu je da do 23. avgusta 2008. bude postavljena privremena ograda čitavom dužinom kanala, a da do 1. oktobra na foliju bude ugrađeno takozvano saće, koje će pomoći divljači da lako izlazi iz kanala. "Vode Vojvodine".

Dnevnik
-------------------

Evo kako to izgleda:

Kanal Oblozen Folijom 1 M
U okolini kanala se mestimično širi smrad leševa koji trunu.

Kanal Oblozen Folijom 2 M
Kanal obložen folijom u dužini od pet kilometara. Planirano je da ovaj kanal za navodnjavanje bude dug oko 14 kilometara. Širok je oko tri metra a dubok blizu dva, možda i više. Izlazi iz Velikog bačkog kanala, odakle se voda crpi preko crpne stanice ''Voda Vojvodine''.

Betonski Izlazi Na Svakih 100 Metara M
Betonski izlazi su na svakih 100 metara, ali životinje ne znaju naše oznake pa se tako i dave kada se umore od pokušaja da izađu preko klizave folije.

Dalje Su Obale Sve Strmije M
Što se dalje ide, obale su sve strmije i dublje, jer kanal je usečen u Telečkoj visoravni i drugačije voda ne može da teče dalje uz breg.

Udavljeni Jazavac M
Ovaj truli leš pun crva liči na utopljenog jazavca. Ima kandže na šapama i veličine je krupnijeg psa terijera. Jazavci su kod nas retki i zakonom zaštićeni... kada bi se zakoni bar poštovali u Srbiji.

Udavljeni Galeb M
Po obliku kljuna i boji perja, ovo je verovatno galeb.

Moglo Je Biti I Ovako  M
Moglo je biti i ovako: betonske obale početka kanala, pre crpne stanice, na izlazu iz Velikog bačkog kanala. Beton bar nije klizav.

Betonske Obale Na Pocetku M
Betonska obala na početku kanala za zalivanje.

Zaista je besmisleno raditi dva posla - prvo ograđivati kanal ogradom (i onemogućavati životinjama da za vreme trajanja letnje žege siđu i piju vodu), a zatim postavljati mrežu u obliku saća u vodu! Zar nije bolje ovo drugo uraditi odmah?  Drugo, po nezvaničnim informacijama, to ''saće'' će biti postavljeno samo sa jedne strane. Pretpostavimo da životinja upadne sa strane gde nema saća, kako onda da se vrati na tu stranu svojim mladuncima, na primer? Ona će svakako pokušavati da izaće na stranu sa koje je upala, i opet će se udaviti.

Posebno je pitanje OD KOGA su ''Vode Vojvodine'' dobile saglasnost da ovako nešto urade? Zar nadležni državni funkcioneri koji su to odobrili nisu znali da krše zakon ???

Pitamo se hoće li IKO krivično odgovarati za smrt desetina i desetina životinja... To podleže Krivičnom zakoniku Srbije, član 269 (zatvorska kazna do tri godine za mučenje i ubijanje većeg broja životinja i vrsta zaštićenih zakonom), i Zakonu o lovu, po kome su kazne za ubijanje divljih životinja (van lovne sezone) više stotina i miliona dinara.

-----------------------------------

Novija vest, od 27. avgusta:

Administracija koči postavljanje ograde

Lovačka udruženja iz Vrbasa i Kule najavila su da će javnim tužilaštvima predati kompletnu dokumentaciju o problemu koji je nastao u lovištima ova dva udruženja nakon oblaganja folijom kanala za navodnjavanje Kula – Mali Iđoš. Naime, zbog postavljene folije u ovom kanalu se do sada udavilo više od stotinu krupne i sitne divljači, a u JVP „Vode Vojvodine“ nisu ispoštovali prve rokove za rešavanje ovog problema.Po rečima sekretara kulskog Lovačkog društva „Fazan“ Zorana Žarića, na sastanku održanom 23. jula, na kojem su lovci u prisustvu republičkog lovnog inspektora izneli svoje stavove o ovom pitanju, dogovoreno je da će „Vode Vojvodine“ do 23. avgusta postaviti zaštitnu ogradu čitavom dužinom kanala kao privremeno rešenje kojim bi se sprečila dalja stradanja životinja.

– Dogovorili smo se i da do 1. oktobra bude pronađeno trajno rešenje za ovaj problem, međutim, rok za postavljanje ograde je prošao, a radovi su tek započeti – ukazao je Žarić. – Nadamo se da će, pod pritiskom lovnog inspektora, „Vode Vojvodine“ hitno postaviti ogradu i sačiniti projekat trajnog rešenja. Od tog dogovora jedino je ispoštovano to da mi, lovci, organizujemo straže duž obale 24 sata dnevno.

Po njegovim rečima, kulski i vrbaski lovci, koji se smenjuju u patrolama duž kanala, svakog dana izvuku iz vode po nekoliko životinja.

Srndac Izvadjen Iz Kanala– Mi smo preuzeli odgovornost za čuvanje obale i spasavanje životinja, ali to ne može da traje u nedogled jer su ljudi već izmoreni, noći su sve hladnije i uskoro će biti veoma teško bez prestanka stražariti. Osim toga, to su divlje životinje i nije nimalo lako izvući ih iz kanala, tako da se dešavaju lakše povrede i životinja, a i lovaca. Jednom lovcu srndać je, prilikom izvlačenja, rogom probio šaku – kazao je Žarić, i dodao da država mora u ovakvim situacijama odlučnije reagovati, bez obzira na to o kome se radi. – Za ubistvo srne u krivolovu sledi zatvorska kazna, a ovde je za mesec dana nastradalo više od 20 srna. One su u ataru ostavile i po dvoje lanadi, koja nemaju nikakvu šansu da prežive bez majki. Po onome što smo evidentirali i po zvaničnom cenovniku Lovačkog saveza Srbije, načinjena je šteta od oko šest miliona dinara, ali samom lovištu je napravljena mnogo veća šteta i trebaće barem deset godina da se broj divljači obnovi.

Po njegovim rečima, greška je napravljena u startu, kada je postavljena folija i voda puštena pre nego što se napravljena ograda.
– Još u maju smo upozoravali na to, jer smo imali negativna iskustva s istom folijom na nekim manjim kanalima u okolini, međutim, nismo naišli na razumevanje kod nadležnih u „Vodama Vojvodine“. Nadamo se da će ovaj slučaj poslužiti kao primer za druge delove Vojvodine i da će se ubuduće više voditi računa o životinjama i njihovom staništu – napomenuo je Žarić.

U „Vodama Vojvodine“ kažu da postavljanje ograde kasni zbog komplikovane administracije. Po rečima Vanje Barišić iz Službe za odnose s javnošću „Voda Vojvodine“, rok će biti pomeren za petnaestak dana.

– U toku je postavljanje stubova i kompletna ograda bi trebalo da bude završena za dve nedelje – kazala je Vanja Barišić. – To je samo privremeno rešenje kako bi se sprečilo dalje upadanje divljači, a posle postavljanja ograde, lovci neće više morati da stražare. Trenutno se radi na pronalaženju konačnog rešenja za ovaj problem i u planu je da to bude završeno tokom ove jeseni kako ne bismo dočekali narednu godinu s istim problemom. Za sada se prave planovi za izgradnju pet mostova preko ovog kanala i određenog broja pojilišta i u tome imamo pomoć stručnjaka s Poljoprivrednog fakulteta. Ti planovi još uvek nisu detaljno urađeni, ali tokom radova, a i kasnije kada ti prelazi budu izgrađeni, pratiće se situacija na terenu i skladu s potrebama biće izmena kako bi se životinjama olakšo prelaz preko kanala.

N. Perković

Dnevnik online

---------------------------------

Vest od 11. septembra 2008, objavljena u ''Blicu'':

Firma ''Vode Vojvodine'' uložila je 14 miliona dinara za izgradnju zaštitne ograde na kanalu Kula-Mali Iđoš da bi sprečila davljenje divljači. Hidrosistem Kula-Mali Iđoš koji snabdeva vodom veliki deo Vojvodine obložen je folijom da bi se sprečilo zagađenje, pa divljač koja tu dolazi na pojilo nije mogla da izađe iz vode i davila se. Zbog toga je postavljena žičana ograda u dužini od po pet kilometara sa dve strane kanala.

BETA


Srodni članci (po ključnim rečima)

Com Content 473 48
Kako velike međunarodne korporacije uništavaju planetu Zemlju... Velike međunarodne korporacije masovno i nepovratno uništavaju život na Zemlji i pri tome čak, u dogovoru sa korumpiranim političarima, direktno uklanjaju i zakonski sankcionišu pojedince i organizacije koje se mirnim načinima trude da zaštite život na planeti od potpunog uništenja... Važniji im je sopstveni profit od svega ostalog. Velike međunarodne korporacije masovno i nepovratno uništavaju život na Zemlji i pri tome čak, u dogovoru sa korumpiranim političarima, direktno uklanjaju i...
Com Content 1712 48
Vrane napadaju prolaznike u Beogradu... Tekstovi o napadima vrana na prolaznike u Beogradu, zanimljivosti o inteligenciji vrana i mala škola prepoznavanja evropskih vrsta vrana. U parku, između ulica Luja Adamiča i Pohorske, jato vrana uznemirava prolaznike. U Zavodu za zaštitu prirode kažu da je ponašanje ptica prirodno, jer štite mlade.   Oprez, ptice napadajuB. CARANOVIĆ | 03. jun 2009. U parku, između ulica Luja Adamiča i Pohorske, jato vrana uznemirava prolaznike. U Zavodu za zaštitu prirode kažu da je ponašanje ptica prir...
Com Content 595 48
Meso ili opstanak života na Zemlji – izaberite ispravno!... 22. februara 2004. godine, britanski list The Observer objavio je podatke izveštaja koji je izradio američki Pentagon sa ciljem procene “američke nacionalne sigurnosti”. Citirani izveštaj navodi procenu po kojoj će klimatske promene u narednih 20 godina rezultirati globalnom katastrofom, pandemijom gladi, masovnim migracijama i gubicima miliona života u prirodnim katastrofama i ratovima koji će se voditi oko nadzora nad zalihama hrane, vode i energetskih izvora. (The Observer, &ldqu...
Com Content 59 48
Švercovali divljač i ptice... Carinici su na graničnom prelazu Batrovci u kamionu novosadske registracije otkrili veću količinu divljači koja je bila namenjena kupcu u Italiji.Carinici su na graničnom prelazu Batrovci u kamionu novosadske registracije otkrili veću količinu divljači koja je bila namenjena kupcu u Italiji. Uprava carine je saopštila da je meso ptica i krupnije divljači otkriveno rutinskim pregledom prijavljenog ogrevnog drveta. Pronadjene su očišćene divlje patke, prepelice, grlice, jarebice, ševe, fazani, kao...
Com Content 507 48
Dopis Ministarstvu poljoprivrede sa primedbama na Nacrt zakona o dobrobiti životinja... Poštovani, Donošenje Zakona o dobrobiti životinja pompezno je najavljivano u medijima, uz isticanje rešenosti tog Ministarstva da se konačno stane na put zlostavljanju i zloupotrebama životinja. Cenimo Vaše zalaganje da se taj zakon donese, ali je novi Nacrt, objavljen na sajtu tog Ministarstva 22.10. ove godine, po našoj oceni daleko od toga da ispunjava ove ciljeve. U nekim odredbama on je čak veliki korak unazad u odnosu na prethodni nacrt i očigledno je da je pravio kompromise sa interesima ...

Komentari   

# Zoran Žarić 30-07-2008 13:28
Poslali smo Beti naše saopštenje.
L.D.Fazan Kula
# Zoran Žarić 30-07-2008 13:32
Saopštenje Lovačkog društva "Fazan&quo t;
U svom saopštenju "Vode Vojvodine" navode da je nekorektno što je obaveštena javnost o ovom slučaju. Niko u ovakvim situacijama ne može i ne sme da ćuti, jer je priroda i živi svet opšte dobro, a pogotovo ne lovci kojima je država poverila lovišta na gazdovanje, naprotiv potrebno je da se ukluče svi činioci koji mogu da pomognu da se priroda i živi svet zaštite od ovakvih dešavanja i delovanja u prirodi. Ne sme profit da bude cilj po svaku cenu i da kao takav opravdava sredstvo kojim se do njega dolazi pa makar to bila i poljoprivredna proizvodnja. Lovci nisu protiv navodnjavanja i razvoja poljoprivrede, naprotiv, voda je potrebna u prirodi, i među lovcima je veliki broj poljoprivrednik a, ali se to ne sme raditi na bahat način prema prirodi, jer se to na kraju ipak osveti čoveku, mora se raditi na način koji nikog ne ugrožava. Rešenja postoje, treba konsultovati stručnjake i naći najbolje i dugoročno rešenje, što je trebalo uraditi pre početka gradnje. "Vode Vojvodine" su jedine odgovorne za ovo što se dešava jer su izgradili kanal na takav način koji ugrožava životinje, pa i protiv propisa koji to regulišu, (Zak.o lovstvu čl.13) a bili su na vreme upozoreni od strane lovaca, i oglušili se o to, a ima indicija da su imali i negativna mišljenja stručnjaka. Kako se planira izgradnja još izvesnog broja kanal u Vojvodini, treba i zbog toga naći adekvatno rešenje.Za samo
# Zoran Žarić 30-07-2008 13:36
pštenje L.D. nastavak
Za samo mesec dana stradao je veliki broj divljači, možemo pretpostaviti šta bi bilo ako to ovako ostane, za kratko vreme tu ne bi bilo ni šta da se udavi, uginuća bi bila mnogo veća da lovci ne dežuraju, dnevno spašavaju po dva do tri srneća grla pored drugih životunja koje upadaju u kanal, za razliku kada kanal čuvaju ljudi iz "Voda Vojvodine" , kada nema utopljenih životinja ali ni spašenih jer su oni zakopavali i sklanjali uginule. Moramo napomenuti da je sad period reprodukcije i svaka srna ima po jedno ili dva laneta koja sigurno stradaju kad ostanu sama.Treba reći da za uništavanje, odstrel jedne divljači u lovostaju recimo zeca sledi krivična prijava, šta onda reći za ovo što je do sada stradalo na kanalu, što je evidentirano a mnogo veći broj je stradao. Što se tiče navoda da će oni uložiti deset miliona u zaštitu divljači, što su morali uraditi i pre početka puštanja kanala u rad, šta je to prema šteti koja je evidentirana za samo mesec dana ( meri se milionima dinara prema cenovniku Lovačkog saveza a koji je propisala država). Mnogo veća šteta je u stvari, jer jedan broj uginule divljači nije evidentiran,već je sakriven, a jedan broj je odnet za paprikaše i pirove, a ipak je najveća dugoročna šteta odnosno ona koja se ne meri novcem.
# Zoran Žarić 30-07-2008 13:38
pštenje L.D. nastavak II
.I pored velikog i savesnog angažovanja lovaca na spašavanju divljači, nemoguće je spasiti sve na tolikoj dužini kanala a pogotovo noću tako da i dalja odgovornost je samo na investitoru za eventualna uginuća i pored čuvanja, jer kanal je takav da ako i čovek upadne u njega bez pomoći ne može izaći.


L.D."Faza n" Kula
# Kathy 30-07-2008 17:04
Pitanje za Zorana:

Da li je podneta krivicna prijava protiv "Voda Vojvodine" ?
# Mijo 30-07-2008 19:05
Zaboravili su da stave table na kojima pise STEPENICE ZA IZLAZ DIVLJACI NA SVAKIH 100 m mozda bi divljac procitala pa lepo plivala 100 kraul do izlaza - kao sto su stavili oni iz polj. dobra obavestenje da su postavili otrov! Vojvodjanska divljac je inteligentna nema sta poljoprivrenici da se brinu!!!!
Strasno!
# wolf 31-07-2008 11:31
Odlicno je sto ste obavestili javnost o svemu sto se desava.
Steta zaista, tako puno zivotinja je vec nastradalo u vodi! -:(

Vode Vojvodine su hteli da sakriju celu stvar jer je vrlo verovatno da je neko KRIV i ODGOVORAN za postavljanje folije u kanal, sto je i zakonom zabranjeno...
Kazne su jako velike a po drugim zakonima koriscenje vode je normalna stvar, jel'te, ali se formiranjem ili koriscenjem vodoprivrednog objekta kao taj kanal , nijednim postupkom NE SME ugroziti biodiverzitet okruzenja. (u konkretnom slucaju divlje zivotinje)

Da li ste kontaktirali vodoprivrednog inspektora za vas okrug? To je ovaj :

Zapadno -Backi okrug : Sombor i Kula
nacelnik i inspektor je JOSIP KUČ (nalazi se u Somboru)

tel. 025- 22-481

i da li ste kontaktirali jos nekoga od nadleznih sluzbi : za zastitu zivotne sredine na primer?

P.S. za svaku pohvalu je sto se trudite i zelite da ucinite nesto! Prosto je sumanuto ogradjivati kanal i zabraniti zivotinjama da dolaze na pojilo a jos je "ludje&quo t; sto se nasao neko pametan da u kanal stavlja foliju i to bas tu koja je tako klizava.
# Milan 31-07-2008 21:33
Podneti krivicnu prijavu i istrajati na njoj.Ako smo pravna drzava , a tvrde da jesmo , ne znam zasto tuzilastvo ne zaradi svoje plate ,koje nisu male,vec stalno ceka da drugi rade njihov posao.
# mijo 03-08-2008 19:40
Tamo ce svaka zivotinja koja pridje da pije - skliznuti u vodu!
To je potpuno neprihvatljivo resenje ko je dao dozvolu za tako nesto!
# wolf 04-08-2008 11:24
To se svi pitamo? Ko je dao dozvolu za te radove i da li uopste po Projektu ili su na terenu radili po svom nahodjenju?

Inace ovo podleze i Zakonu o zastiti zivotne sredine...jer se ne radovima po prirodi ne sme ugrozavati biodiverzitet, vec se radovi prilagoditi terenu na kome se izvode uz vodjenje racuna o svim posledicama, mora se imati procena uticaja na zivotnu sredinu itd....
# Kathy 27-08-2008 20:32
Imam informacije da su folije postavljene i u kanal duz puta ka Prigrevici, blizu Sombora...
# Kathy 27-08-2008 20:32
Imam informacije da su folije postavljene i u kanal duž puta ka Prigrevici, blizu Sombora... To se nalazi prema banji Junaković.
# Snezana Milovanovic 28-04-2010 16:14
Ako su postavili ogradu duz celog kanala onda zivotinje nemaju vode uopste. Ovo nije dobro resenje u svakom slucaju. Zivotinjama kao i biljkama treba omoguciti vodu.
# vox 30-04-2010 12:04
Sta je na kraju sa ovim bilo?
Ne smete da stanite na pola,treba do kraja doterati ovu pricu,lovci javljajte sta je bilo,kada su zivotinje u pitanju svi smo tu da pomognemo,nije u redu da se jedna javna institucija ovako ponasa,javljajt e!
# Sasa Nikolajevic 27-08-2010 09:19
Pokrenuo sam akciju sakupljanja sponzora, upravo za ovaj problem i jos neke druge u Kuli. Sada se nadajmo da ce uspeti.

Sasa
# sneks 30-08-2010 14:29
Sasa ako mozes pojasni o cemu se radi,kakvi sponzori i o kakvom projektu se radi da se ovo sredi,da li pored Kule ima jos koje mesto da je izrazilo zelju da se to resi,ako moze malo vise podataka.

Najčitaniji tekstovi

Novi tekstovi

Svi tekstovi u rubrici

Sponzor BeGeVege festivala

Zdrawo Slatko

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook

PRIJATELJI SAJTA

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kako velike međunarodne korporacije uništavaju planetu Zemlju

Detaljnije »