Ekologija
Kanal 1
Veliki bački kanal, najzagađeniji vodotok u Evropi - ovde doduše još ima kakvog-takvog života u njemu, ali u Vrbasu iz njega izlaze crni klobuci organskog otpada sa dna, poreklom iz tamošnje klanice, farme svinja, uljare, šećerane, kafilerije itd. i širi se nesnosan smrad...

Smrdljivi Begejac
Tzv. begejac koji protiče kroz Kulu - otvoreni kolektor otpadnih voda koji pred Vrbasom utiče u Veliki bački kanal... U ove vodotokove utiče i sva fekalna kanalizacija, neprečišćena...


26. jul 2008. | 11:25 | Izvor: Beta

Kula -- Poslednjih dana kod Kule u kanalu DTD stradalo dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica.

Predstavnici Lovačkog društva "Fazan" su zatražili od korisnika hidro-meliracionog sistema, koji je u nadležnosti JVP "Vode Vojvodine", da na obe obale kanala postave zaštitnu ogradu, jer životinje po foliji klize, tako da kad upadnu u vodu duboku oko tri metra, više ne mogu da izađu na kopno.

"Apelujemo da se što pre postavi ograda oko ove kanalske mreže jer svaki dan iz vode vadimo životinje koje su se u njoj udavile", rekao je lovočuvar LD "Fazan" Stevan Vlaškalić.

"Mi svakodnevno dežuramo, ali kanal je dugačak pet kilometara i nemoguće je pratiti da li je upala neka životinja. Verujem da 'Vode Vojvodine' vade uginule životinje i stoga nemamo tačan broj nastradalih", rekao je Vlaškalić.

Sekretar LD "Fazan" Zoran Žarić podsetio je da Zakon zabranjuje oblaganje vodotokova i kanala bilo kakvom folijom i apelovao na inspekciju da dođe na lice mesta i vidi o čemu se radi.

On je rekao da je Ministarstvo ekonomije Srbije izdalo nalog investitorima da se kraj obloženog kanala postavi žičana ograda, ali da oni to nisu uradili.

Žarić je rekao da je ovako obložen kanal opasan i za ljude i da zbog klizavosti folije niko ne može da izađe iz kanala.

Deo regionalne kanalske mreže obložen folijom koristi veći broj proizvođača za navodnjavanje nekoliko hiljada hektara u opštinama Kula, Vrbas i Mali Iđoš.

Vest je uzeta sa sajta B92.

Roe Deer 9
U kanalu obloženom plastičnom folijom, udavilo se dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica...


KULA: REŠENJE ZA DIVLJAČ
27. jul 2008. | 00:33 | Izvor: Beta

Kula -- JP "Vode Vojvodine" saopštilo je da će biti postavljena ograda kraj kanala Kula-Mali Iđoš, kako bi pomogla divljači da izlazi iz kanala.

U saopštenju se navodi da će kraj regionalnog sistema za navodnjavanje Kula-Mali Iđoš, koji je trenutno pokriven folijom, do 23. avgusta biti postavljena privremena ograda, a da će do 1. oktobra na foliju biti postavljeno takozvano saće.

Kako se navodi, "folija je neophodna kako bi se sprečilo poniranje vode i spiranje poljoprivrednog zemljišta", a povodom apela Lovačkog društva "Fazan" iz Kule da se kraj obala tog sistema postavi ograda, jer je poslednjih dana u dubokoj vodi stradalo dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica.

Regionalni sistem za navodn javanje Kula-Mali Iđoš, jedna je od prioritetnih investicija JVP "Vode Vojvodine", služi za navodnjavanje desetine hiljada hektara i ima sve dozvole, uključujući i dozvolu za postavljanje folija, navodi se u saopštenju.

Na kosinama kanala su, prema projektu, na svakih sto metara, ugrađene betonske stepenice za divljač, a "nakon postavljanja folije pojavio se problem uginuća krupne i sitne divljači".

Po dojavi lovačkih udruženja, tehnička služba zatražila je dvadestečetvoročasovno čuvanje kanala do iznalaženja tehničkog rešenja.

U postupak iznalaženja rešenja uključena su i lokalna lovačka društva i republička inspekcija.

Na poslednjem sastanku doneto je rešenje da se postavi privremena ograda, a potom da se postavi "saće", koje bi trebalo da spreči uginuća, a da ne prekine dovod vode korisnicima.

Lovačka društva preuzela su, na sopstvenu inicijativu, celodnevno čuvanje kanala, a naknadu za čuvanje plaćaju JVP "Vode Vojvodine" i korisnici.

Tehnička služba se povezala sa vodoprivrednim organizacijama u okruženju u potrazi za materijalom koji bi sprečio uginuća i omogućio divljači da, nakon pada u kanal, bezbedno izađe.

"Smatramo da je nekorektno da nakon postignutog dogovora i kompromisa lovačka društva optužuju 'Vode Vojvodine' za nemar prema životnoj sredini. Dodatna ulaganja za zaštitu divljači koštaće preko 10 miliona dinara i zahtevaju vreme", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će "Vode Vojvodine", ukoliko lovačka društva ne žele da čuvaju sopstvena lovišta, preuzeti čuvanje izgrađenog objekta do implementacije rešenja koje će sprečiti dalja uginuća.

B92

Vest od prvog avgusta:

Utopljena Srna 

Ne lipši, lane, do zelene ograde

U kanalu se udavile i srne i lisicePovodom masovnog uginuća krupne i sitne divljači u kanalu za navodnjavanje na potesu Kula – Mali Iđoš, koji su JVP "Vode Vojvodine" obložile plastičnom folijom zbog gubitka vode, u ovom preduzeću kažu da će taj problem biti rešen za nekoliko meseci. Kako piše u saopštenju "Voda Vojvodine", projekat ima sve dozvole, uključujući i dozvolu za postavljanje folije, neophodne kako bi se sprečilo poniranje vode i sapiranje poljoprivrednog zemljišta.

Po dojavi lovačkih udruženja o uginuću divljači u pomenutom kanalu, tehnička služba "Voda Vojvodine" se povezala s vodoprivrednim organizacijama u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, ne bi li pronašla materijal koji bi omogućio divljači da nakon upada u kanal bezbedno iz njega izađe. Nažalost, trajnog rešenja s garancijom nema ni u okruženju. U pronalaženje rešenja su uključeni i republička inspekcija i lokalna lovačka društva, koja uz to, na sopstvenu inicijativu, celodnevno paze da divljač ne dospe u kanal, a naknadu za to plaćaju JVP "Vode Vojvodine" i korisnici vode, kaže se u saopštenju pokrajinskog vodoprivrednog preduzeća.

Određeni su i rokovi za rešavanje ovog problema. U planu je da do 23. avgusta 2008. bude postavljena privremena ograda čitavom dužinom kanala, a da do 1. oktobra na foliju bude ugrađeno takozvano saće, koje će pomoći divljači da lako izlazi iz kanala. "Vode Vojvodine".

Dnevnik
-------------------

Evo kako to izgleda:

Kanal Oblozen Folijom 1 M
U okolini kanala se mestimično širi smrad leševa koji trunu.

Kanal Oblozen Folijom 2 M
Kanal obložen folijom u dužini od pet kilometara. Planirano je da ovaj kanal za navodnjavanje bude dug oko 14 kilometara. Širok je oko tri metra a dubok blizu dva, možda i više. Izlazi iz Velikog bačkog kanala, odakle se voda crpi preko crpne stanice ''Voda Vojvodine''.

Betonski Izlazi Na Svakih 100 Metara M
Betonski izlazi su na svakih 100 metara, ali životinje ne znaju naše oznake pa se tako i dave kada se umore od pokušaja da izađu preko klizave folije.

Dalje Su Obale Sve Strmije M
Što se dalje ide, obale su sve strmije i dublje, jer kanal je usečen u Telečkoj visoravni i drugačije voda ne može da teče dalje uz breg.

Udavljeni Jazavac M
Ovaj truli leš pun crva liči na utopljenog jazavca. Ima kandže na šapama i veličine je krupnijeg psa terijera. Jazavci su kod nas retki i zakonom zaštićeni... kada bi se zakoni bar poštovali u Srbiji.

Udavljeni Galeb M
Po obliku kljuna i boji perja, ovo je verovatno galeb.

Moglo Je Biti I Ovako  M
Moglo je biti i ovako: betonske obale početka kanala, pre crpne stanice, na izlazu iz Velikog bačkog kanala. Beton bar nije klizav.

Betonske Obale Na Pocetku M
Betonska obala na početku kanala za zalivanje.

Zaista je besmisleno raditi dva posla - prvo ograđivati kanal ogradom (i onemogućavati životinjama da za vreme trajanja letnje žege siđu i piju vodu), a zatim postavljati mrežu u obliku saća u vodu! Zar nije bolje ovo drugo uraditi odmah?  Drugo, po nezvaničnim informacijama, to ''saće'' će biti postavljeno samo sa jedne strane. Pretpostavimo da životinja upadne sa strane gde nema saća, kako onda da se vrati na tu stranu svojim mladuncima, na primer? Ona će svakako pokušavati da izaće na stranu sa koje je upala, i opet će se udaviti.

Posebno je pitanje OD KOGA su ''Vode Vojvodine'' dobile saglasnost da ovako nešto urade? Zar nadležni državni funkcioneri koji su to odobrili nisu znali da krše zakon ???

Pitamo se hoće li IKO krivično odgovarati za smrt desetina i desetina životinja... To podleže Krivičnom zakoniku Srbije, član 269 (zatvorska kazna do tri godine za mučenje i ubijanje većeg broja životinja i vrsta zaštićenih zakonom), i Zakonu o lovu, po kome su kazne za ubijanje divljih životinja (van lovne sezone) više stotina i miliona dinara.

-----------------------------------

Novija vest, od 27. avgusta:

Administracija koči postavljanje ograde

Lovačka udruženja iz Vrbasa i Kule najavila su da će javnim tužilaštvima predati kompletnu dokumentaciju o problemu koji je nastao u lovištima ova dva udruženja nakon oblaganja folijom kanala za navodnjavanje Kula – Mali Iđoš. Naime, zbog postavljene folije u ovom kanalu se do sada udavilo više od stotinu krupne i sitne divljači, a u JVP „Vode Vojvodine“ nisu ispoštovali prve rokove za rešavanje ovog problema.Po rečima sekretara kulskog Lovačkog društva „Fazan“ Zorana Žarića, na sastanku održanom 23. jula, na kojem su lovci u prisustvu republičkog lovnog inspektora izneli svoje stavove o ovom pitanju, dogovoreno je da će „Vode Vojvodine“ do 23. avgusta postaviti zaštitnu ogradu čitavom dužinom kanala kao privremeno rešenje kojim bi se sprečila dalja stradanja životinja.

– Dogovorili smo se i da do 1. oktobra bude pronađeno trajno rešenje za ovaj problem, međutim, rok za postavljanje ograde je prošao, a radovi su tek započeti – ukazao je Žarić. – Nadamo se da će, pod pritiskom lovnog inspektora, „Vode Vojvodine“ hitno postaviti ogradu i sačiniti projekat trajnog rešenja. Od tog dogovora jedino je ispoštovano to da mi, lovci, organizujemo straže duž obale 24 sata dnevno.

Po njegovim rečima, kulski i vrbaski lovci, koji se smenjuju u patrolama duž kanala, svakog dana izvuku iz vode po nekoliko životinja.

Srndac Izvadjen Iz Kanala– Mi smo preuzeli odgovornost za čuvanje obale i spasavanje životinja, ali to ne može da traje u nedogled jer su ljudi već izmoreni, noći su sve hladnije i uskoro će biti veoma teško bez prestanka stražariti. Osim toga, to su divlje životinje i nije nimalo lako izvući ih iz kanala, tako da se dešavaju lakše povrede i životinja, a i lovaca. Jednom lovcu srndać je, prilikom izvlačenja, rogom probio šaku – kazao je Žarić, i dodao da država mora u ovakvim situacijama odlučnije reagovati, bez obzira na to o kome se radi. – Za ubistvo srne u krivolovu sledi zatvorska kazna, a ovde je za mesec dana nastradalo više od 20 srna. One su u ataru ostavile i po dvoje lanadi, koja nemaju nikakvu šansu da prežive bez majki. Po onome što smo evidentirali i po zvaničnom cenovniku Lovačkog saveza Srbije, načinjena je šteta od oko šest miliona dinara, ali samom lovištu je napravljena mnogo veća šteta i trebaće barem deset godina da se broj divljači obnovi.

Po njegovim rečima, greška je napravljena u startu, kada je postavljena folija i voda puštena pre nego što se napravljena ograda.
– Još u maju smo upozoravali na to, jer smo imali negativna iskustva s istom folijom na nekim manjim kanalima u okolini, međutim, nismo naišli na razumevanje kod nadležnih u „Vodama Vojvodine“. Nadamo se da će ovaj slučaj poslužiti kao primer za druge delove Vojvodine i da će se ubuduće više voditi računa o životinjama i njihovom staništu – napomenuo je Žarić.

U „Vodama Vojvodine“ kažu da postavljanje ograde kasni zbog komplikovane administracije. Po rečima Vanje Barišić iz Službe za odnose s javnošću „Voda Vojvodine“, rok će biti pomeren za petnaestak dana.

– U toku je postavljanje stubova i kompletna ograda bi trebalo da bude završena za dve nedelje – kazala je Vanja Barišić. – To je samo privremeno rešenje kako bi se sprečilo dalje upadanje divljači, a posle postavljanja ograde, lovci neće više morati da stražare. Trenutno se radi na pronalaženju konačnog rešenja za ovaj problem i u planu je da to bude završeno tokom ove jeseni kako ne bismo dočekali narednu godinu s istim problemom. Za sada se prave planovi za izgradnju pet mostova preko ovog kanala i određenog broja pojilišta i u tome imamo pomoć stručnjaka s Poljoprivrednog fakulteta. Ti planovi još uvek nisu detaljno urađeni, ali tokom radova, a i kasnije kada ti prelazi budu izgrađeni, pratiće se situacija na terenu i skladu s potrebama biće izmena kako bi se životinjama olakšo prelaz preko kanala.

N. Perković

Dnevnik online

---------------------------------

Vest od 11. septembra 2008, objavljena u ''Blicu'':

Firma ''Vode Vojvodine'' uložila je 14 miliona dinara za izgradnju zaštitne ograde na kanalu Kula-Mali Iđoš da bi sprečila davljenje divljači. Hidrosistem Kula-Mali Iđoš koji snabdeva vodom veliki deo Vojvodine obložen je folijom da bi se sprečilo zagađenje, pa divljač koja tu dolazi na pojilo nije mogla da izađe iz vode i davila se. Zbog toga je postavljena žičana ograda u dužini od po pet kilometara sa dve strane kanala.

BETA


Najčitaniji tekstovi

Novi tekstovi

Svi tekstovi u rubrici

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook