| Udruzenje Sloboda za zivotinje | Vesti | Kontakt | Newsletter arhiva |

Beograd, 12. Juni. 2008

 


Udruženje za zaštitu i prava životinja "Sloboda za životinje",
Neformalna grupa artista i žonglera i Nezavisni aktivisti Srbije održaće
:

MIRAN PROTEST PROTIV KORIŠĆENJA ŽIVOTINJA U CIRKUSIMA

''ZATVORITE CIRKUSE SA ŽIVOTINJAMA''

Protest će biti održan u NEDELJU 15. JUNA ispred cirkusa ''KORONA'' na zemunskom keju kod hotela ''Jugoslavija'', od 17 do 20 časova.

Plakat cirkus Korona

Zahtevamo donošenje Gradske odluke kojom će se zabraniti cirkusi sa životinjskim tačkama u Srbiji, takođe i usvajanje Nacrta zakona o zaštiti životinja i Zakona o veterinarstvu u kome je definisana zabrana cirkusa koji u svom programu imaju nastupe sa dresiranim životinjama.

Takođe zahtevamo da se odmah zatvori cirkus ''Korona'' zbog neistinitog informisanja Odeljenja za komunalne i građevinske poslove na osnovu koga su i dobili dozvolu.

Naime rešenjem Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Zemun od 8. maja 2008. godine odobren je na ime Marije Sremčević iz Obrenovca zakup površine od 1500 kvadratnih metara za postavljanje cirkusa "Korona" u Zemunu, Kej Oslobođenja, lokacija 3 u periodu od 15. maja do 15. juna 2008. godine. Marija Sremčević je podnela molbu za gostovanje do 29. juna sa obrazlože- njem da će cirkus održati program sa dresiranim životinjama - konjima i psima koji se drže isključivo u montažnim prikolicama i ne izvode se van kruga cirkusa. Odeljenje za građevinske i komunalne poslove opštine Zemun je odobrilo održavanje pratećeg programa isključivo na navedenim vrstama dresiranih životinja i po unapred utvrđenim uslovima smeštaja životinja. Opštinski funkcioneri tvrde da opštinski komunalni inspektor svakodnevno obavlja nadzor na terenu.

Međutim u snimljenom materijalu Udruženja ''Sloboda za životinje'', u reklamama cirkusa i fotografi- jama vlasnika cirkusa Milana Slive vidi se da su među cirkuskim životinjama i tigrovi i leopardi, pa zahtevamo da se zabrani gostovanje ovog i svih drugih cirkusa sa životinjama u Srbiji. Transport i dresura kao i uslovi pod kojima ove životinje žive potpadaju pod zlostavljanje životinja koje po važećim zakonima - Zakonu o veterinarstvu, članovi 6, 100 i 138, i Krivičnom zakoniku RS član 269 - treba da se zabrani tj. nije dozvoljeno. Članom 169 KZ kažnjivo je zlostavljanje životinja, čak je zaprećeno i zatvorskim kaznama od šest meseci do tri godine ukoliko je u pitanju veći broj životinja i vrste kojima je ugrožen opstanak.

''ZATVORITE CIRKUSE SA ŽIVOTINJAMA"

Pogledajte video snimak zatečenog stanja u kojem se nalaze životinje u cirkusu Korona. Video startujete duplim klikom na znak PLAY na slici ispod ili preko ovog linka.

You Tube video cirkus Korona

Apelujemo na gradske vlasti i na predsednike svih opština u Srbiji da na svojoj teritoriji zabrane rad takvim cirkusima tj. da im ne izdaju dozvole ukoliko sa sobom vode životinje. Time bismo se pridružili sve većem broju gradova i država koji su zabranili takve cirkuse. Na primer, među njima su Grčka, Velika Britanija, Danska, Švedska, Finska, SAD, Izrael, Australija; Venecija, Beč, Barselona i mnogi drugi gradovi i države.U Hrvatskoj je zabranjen crkus sa zivotinjskim tačkama gradskim odlukama i Zakonom o zaštiti životinja.

Mi nismo protiv cirkusa u kojima su učesnici ljudi, ali jesmo protiv prinudne (zlo)upotrebe životinja za takozvanu dresuru i tačke u kojima se one na najbrutalnije načine, sakriveno od očiju publike, teraju da oponašaju ljude, da skaču kroz vatrene obruče, stoje i hodaju na zadnjim nogama i slično. Njih svemu tome prinudno uče uz upotrebu bičeva, strujnih udara, iznurivanjem glađu i batinama, kao i drugim surovim metodama da bi im se slomila volja a neposlušnost se surovo kažnjava - čak do smrti životinje. Celog svog jadnog života su zatvorene u malim prljavim kavezima ili vezane lancima poput slonova, stalno u pokretu i u neodgovarajućim klimatskim uslovima a svo kretanje im se sastoji od izlaska u arenu, pod reflektorima, uz za njih preglasnu muziku i stotine ljudi kojih se plaše.
Neformalna grupa artista i zonglera koja se takođe zalaže za zabranu cirkusa sa životinjskim tačkama zabavljaće učesnike i posmatrače protesta žongliranjem koje bi trebalo da bude jedna od glavnih tačaka cirkusa.

Recite NE zloupotrebi životinja u cirkusima, jer one tu nisu svojevoljno i trpe surovu torturu i mučenje da bi im se posetioci cirkusa smejali u areni jer izvode tačke u kojima oponašaju ljude a to za njih nije prirodno.

Životinje ne mogu same da se bore za svoja prava, pre svega za pravo na život svojstven svojoj vrsti. Zato dođite da sa nama podržite ovu inicijativu.

Pozivamo sve članove i aktiviste koji žele da učestvuju na protestu da dođu na mesto okupljanja na šetalištu na Zemunskom keju radi organizovanja i podele zaduženja. Vidimo se na protestu!

Kontakt :

Za Udruženje ''Sloboda za životinje'',
Dejan Ljubičić
063/376 -347
nj2007@stcable.co.yu

Za Neformalnu grupu statista i žonglera
Đorđe Ivanović
064/35-61-669
smilemanic@gmail.com

Za Nezavisne aktiviste Srbije
Olivera Stojković
064/ 66-657-92
ostojkovic@gmail.com


 

   

Copyright © 2003-2008, Udruzenje za zastitu i prava zivotinja ''Sloboda za zivotinje''
Cvijiceva br. 62, 11000 Beograd, Br.racuna: 355-1050086-42
Tel: 064/168-55-75, www.sloboda-za-zivotinje.org