Ukoliko se slike ne vide u ovom emailu, pogledajte Online verziju Saopstenja.
Udruzenje za zastitu i prava zivotinja''Sloboda za zivotinje''
Cvijiceva br. 62, 11000 Beograd, Br.racuna: 355-1050086-42
Tel: 064/168-55-75,
www.sloboda-za-zivotinje.org
U Beogradu,
27. decembar. 2005

Saopstenje za medije

povodom masovnog trovanja ptica pored Save
kod beogradskog Sajma

U info centar Uprave za veterinu stigla je prijava o pojavi masovnog uginuca ptica na obali reke Save, 22. decembra u blizini beogradskog Sajma. Veterinarska inspekcija i inspektor Nenad Petrovic su objavili da se iskljucuje mogucnost pojave pticjeg gripa "posto kod nas jos nije registrovan, a vrane nemaju kontakt sa pticama selicama". Iako su novinari pored vrana zatekli i mrtvog kormorana, koji inace spada u visokorizicnu grupu ptica selica, inspektori nisu poslali uzorke na pregled u London u za to ovlascenu evropsku laboratoriju. A Veterinarski Institut iz Kraljeva je odmah objavio da iskljucuje pticji grip, iako je za sigurno utvrdjivanje prisustva ili odsustva virusa potrebno vise vremena! U medijima se zatim pojavilo saopstenje kako je najverovatnije u pitanju trovanje, da su se ptice otrovale vodom ili da je njihovo uginuce posledica temperaturnih kolebanja – u prilici kada temperatura varira najvise po nekoliko stepeni i vrlo retko se spusta ispod nule! Po zdravoj logici i elementarnom znanju iz veterinarske medicine, o zivotinjama i zivotnoj sredini, kao i desavanjima u vezi sa nekim ranije slicnim slucajevima nasa pitanja, tvrdnje i pretpostavke su:

 1. Ptice sigurno nisu uginule u tolikom broju ( preko 50 komada ) zbog temperaturnih kolebanja jer je svakom laiku poznato da su vrane veoma otporne na niske temperature i uginu tek na minus 20 stepeni i jos manje.

 2. Ako su ptice otrovane vodom, to znaci da su je pile u velikoj kolicini, a zasto bi to radile u ovo doba godine? Dalje, ako je savska voda zatrovana, zar nisu onda ugrozeni zivot i zdravlje gradjana jer se grad odatle snabdeva pijacom vodom? U tom slucaju nastao bi masovniji pomor riba a samim tim i pomor vodenih ptica koje se njima hrane. A kakve veze vrane imaju sa tim? Koji je to otrov, kako je dospeo u vodu i ko je odgovoran za to?

 3. Vazan je i podatak da psi i macke rastrzu uginule ptice, ALI IH NE JEDU. Ovo se moze desiti samo u slucaju da lesevi ptica imaju neprijatan miris, a neprijatan miris moze da potice od neke hemijske supstance jakog i neprijatnog mirisa koji odbija zivotinje! Moguce je da su otrovni mamci bili postavljeni za pse i macke, ali da su ih pojele ptice posto ih cetvoronozni mesojedi nisu dirali zbog neprijatnog mirisa.
  Ovde dodajemo neke cinjenice u vezi sa jednim od otrova koji se koriste za istrebljivanje glodara ali se po propisima takvi mamci postavljaju tako da do njih ne dodju druge zivotinje – iz cega dalje sledi da su oni postavljani NAMERNO tako da budu otrovane druge zivotinje a ne glodari ( time su i deca ugrozena! ). Ne tvrdimo da je sigurno on koriscen, ali neke cinjenice su vrlo simptomaticne.

Pomenucemo neke cinjenice u vezi sa cink-fosfidom:

 • Cink-fosfid mirise na beli luk.
 • Toksican je za sve zivotinje, a narocito za ptice, pse, macke i svinje.
 • Pod uticajem zeludacne kiseline u organizmu zivotinja oslobadja se otrovni gas fosfor-vodonik, koji se resorbuje u krv i izaziva brzo trovanje. Taj gas mirise na acetilen ili karbid.
 • Zavisno od kolicine unetog otrova, zivotinja uginjava od nekoliko sati do dva ili tri dana.
 • Les uginule zivotinje, a narocito sadrzaj organa za varenje, mirise na acetilen ili karbid. Ovo moze da objasni cinjenicu zbog cega su psi i macke rastrgli ptice ali ih nisu pojeli. Kada su otvorili njihovu trbusnu duplju i organe za varenje, osetili su neprijatan miris.
 • Jedan od simptoma trovanja cink-fosfidom kod ptica je velika zedj!

S obzirom na cinjenicu da je gradonacelnik Beograda, Nenad Bogdanovic, ovih dana takodje izjavio kako je izdvojen novac za izradu i realizaciju projekta ''Odredjivanje velicine populacije i kategorije napustenih pasa na teritoriji Beograda u urbanim i suburbanim podrucjima'' i da je nepoznat broj napustenih pasa na ulicama Beograda, pitamo se da nije mozda otrov bio namenjen zapravo tim zivotinjama, pa da su vrane i druge ptice otrovne mamce pojele pre njih? Posle trovanja pasa sa zakonom zabranjenim i za ljude opasnim otrovom STRIHNINOM kod hale „Limes“ – sto je potvrdio centar za kontrolu trovanja na VMA, i obzirom da za ovaj slucaj nije od nadleznih podneta krivicna prijava, sasvim je logicno pitanje: da li bi ''utvrdjivanje broja pasa i macaka na ulicama'' bilo jeftinije i „jednostavnije“ tako sto bi oni bili potrovani?

Ovom slucaju treba dodati i podatak da su ovih dana ( ovo takodje nije dovoljno propraceno u medijima ) u kontejnerima na vidikovackoj pijaci nadjena mrtva srna i jedan ili vise mrtvih divljih zeceva a da zbog toga nije pokrenuta istraga. Kao i da je upravo u toku istrebljivanje svega sto trci i leti u Kursumliji, gde lovci i krivolovci u lovistima i cak u uzgajalistu krupnih divljih zivotinja tamane zivotinje lovackim i drugim naoruzanjem ( automatskim puskama i sacmarama ), vodeci sa sobom pse gonice i da ni u ovom slucaju nije predata ni jedna krivicna prijava za krivolov, slika haosa u ovom polju je potpuna.

Takodje, sve vise se istice nuznost sto hitnijeg izglasavanja Zakona o zastiti zivotinja, kojeg u Evropi nemamo jedino Albanija i mi. Pod uslovom da se taj zakoni primenjuje, da ne bude samo mrtvo slovo na papiru kao sto to kod nas inace biva. Jer sa takvim bahatim odnosom prema zivotinjama i prirodi ( ali i prema zenama, deci i svim manjinskim grupama u nasem drustvu ), mozemo samo da sanjamo o Evropskoj uniji.

Molimo nadlezne iz gradske vlasti kao i Upravu za veterinarsku medicinu u Ministarstvu poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede, da objave istinite i argumentovane informacije o ovom slucaju jer njihova je zakonska obaveza da na ovakva desavanja adekvatno reaguju. 

 

Strucni tim Udruzenja „Sloboda za zivotinje“
www.sloboda-za-zivotinje.org
kontakt@sloboda-za-zivotinje.org
Mob: 064/168-55-75

 

Copyright © 2003-2005, Udruzenje za zastitu zivotinja "Sloboda za zivotinje"
Ako zelite da finansijski pomognete rad Udruzenja svoje priloge mozete uplatiti
na br. racuna: 355-1050086-42