E-mail newsletter Udruzenja''Sloboda za zivotinje'' 14.april.2005, broj 9

U ovom broju...

  • Uvod
  • Izveštaj o akciji- Benetton: Slep za patnju životinja
  • Zahtev za uvođenje odredbe o zaštiti prava životinja u novi Ustav
  • Predlog Programa za rešavanje problema beskućnih životinja
  • Inženjering ili posrnula nauka? Goluždravi pilići koje ne treba čerupati
  • Vesti- Aktuelno u svetu

Uvod

Protekli mesec mart bio je obeležen međunarodnim protestima protiv Benettona, koji koristi vunu australijskih ovaca za svoje proizvode. Radnje Benetona su u martu bile na udaru skoro svuda u svetu a i u Beogradu zbog kampanje PETE, najvećeg društva za zaštitu prava životinja.

Takodje, ispred Kanadske ambasade u mnogim zemljama širom sveta održani su protesti sa ciljem da spreče ovogodišnji pokolj 325.000 beba foka.

Kod nas, u Beogradu, upućen je Narodnoj Skupštini, zajednički Zahtev devet Udruženja za uvođenje odredbe o zaštiti prava životinja u novi Ustav Republike Srbije.

Ovo je naš izveštaj o tome..

Kako je protekla akcija- BENETTON: SLEP
ZA PATNJU ŽIVOTINJA


Akcija Benetton-slep za patnju zivotinja - foto galerija
Noseći poveze preko očiju i
transparente sa natpisom 'Benetton:slep za patnju životinja', građani Beograda i aktivisti ''Sloboda za životinje'' iz Beograda i Prijatelji životinja iz Zagreba, podržali su veliku svetsku kampanju PETA-e i okupili se ispred male Benettonove prodavnice u Knez Mihajlovoj 33 zatim se prošetali do veće prodavnice Benetton- Terazije br. 6, u Beogradu u petak, 25. marta 2005.Foto galerija akcije>>

Protekli mesec mart bio je mesec međunarodnog protesta protiv Benettona, a udruženje Prijatelji životinja posle podrške aktivistima u Puli, Rijeci, Sarajevu i Budimpešti je došlo da pruži svoju podršku i beogradskim kolegama – aktivistima ''Sloboda za životinje''. Tom prilikom smo zajedno pokazali potencijalnim mušterijama šokantan video-film, 'Tajna sramota Australije' na nosivom TV uređaju i podelili letke sa kojima smo protestvovali protiv stravične zloupotrebe jagnjadi i ovaca u australijskoj industriji vune. Ovom akcijom imamo nameru da brutalan postupak nazvan 'mulesing' i transport živih ovaca zaustavimo i ukinemo. Takođe, da navedemo lanac Benetton prodavnica da prestane da prodaje odevne predmete proizvedene od australijske vune sve dok se ova mučenja ne zaustave. Australijska vlada saopštila je da će metodu 'mulesing' ukinuti do 2010 g. Aktivisti udruženja za zaštitu životinja zahtevaju da se sa tom praksom prestane odmah.

'Mulesing' je okrutna metoda sakaćenja koju australijski farmeri koriste kao “jednostavan način sprečavanja napada muva“ - Iako postoje sofisticiranije i humanije metode, australijskim jagnjadima i ovcama brutalno odsecaju komade mesa sa zadnjica pomoću baštenskih makaza i to bez ikakvih anestetika.

'Ujedinjene boje' Benettona postaju krvavo crvene, pa ako Benetton želi da obriše krv miliona ovaca sa svojih ruku, mora onda da odbije da prodaje proizvode napravljene od australijske vune kako bi sledio primer prestižnih prodavnica Abercrombie & Fitch, New Look, George i J.Crew koje su to već učinile.

Na vestima na TV i na Internet izdanju B92, istog dana napravljen je odličan prilog u vezi akcije ''Benetton-slep za patnju životinja''. Pogledajte komentare posetilaca sajta B92 na ovaj prilog o akciji.
Tri radija su takodje emitovala u svom programu izveštaj o ovoj akciji - RTS radio 202, BUM radio i radio B92.

Više informacija, film o zlostavljanju ovaca 'Tajna sramota Australije', kao i foto galerija o vuni, klanju i transportu ovaca možete videti na sledećim web stranicama: www.UnitedCrueltyofBenetton.com, www.prijatelji-zivotinja.hr
i www.sloboda-za-zivotinje.org .

Pročitajte i protestno pismo najmlađe aktivistkinje našeg Udruženja- Mije (Berane, Crna Gora), upućeno Ministru Australije da zaustavi patnju merino ovaca.


Zahtev za uvođenje odredbe o zaštiti prava životinja u novi Ustav

Devet Udruženja za zaštitu životinja uputilo Narodnoj Skupštini Republike Srbije, predsedniku g. Predragu Markoviću, zajednički Zahtev za uvodjenje u Ustav Republike Srbije odredbe o zaštiti prava životinja sa sledećom formulacijom:

Pogledajte originalni dokument Zahteva, kliknite ovde>> "Životinje imaju pravo na život u skladu sa svojom vrstom i zakonom. Republika Srbija je dužna da poštuje i štiti prirodne temelje života, dostojanstva životinja i obezbedi poštovanje i ostvarivanje njihovih prava u interesu budućih pokoljenja."

Pogledajte dokument >>
(download zip 300 kb)

Udruženja koja su uputila zahtev su: Sloboda za životinje, Orca-Beograd, Help Animals, Evropska inicijativa 17, OAZA, SOS Animals, NOA, Opstanak, Orka Novi Sad.
Ustavna zaštita životinja podrazumeva donošenje Zakona o zaštiti životinja koga imaju sve zemlje članice Saveta Evrope i koga smo i mi kao država članica Saveta Evrope dužni da donesemo.

Na sajtu B92 postavljena je ova vest i ako želite možete uputiti svoj komentar podrške.

Naravno, akciju prikupljanja glasova nastavljamo i ovom prilikom se zahvaljujemo svim aktivistima na mnogobrojnim prikupljenim glasovima na formularima koji nam stalno pristižu!


Predlog Programa za rešavanje
problema beskućnih životinja

Šest društava zaštitu životinja, koja su potpisala sporazum o saradnji, izradila su zajednički Predlog Programa kontrole populacije beskućnih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda u uslovima nepostojanja zakona o zaštiti životinja, i dostavila ga Gradu Beogradu, nadajući se da će zadovoljavati kriterijume i humanosti i efikasnosti, i da će ga zajedno sprovoditi i oni koji vole životinje, ali i oni kojima one smetaju. Program (u prilogu-ovde ga možete preuzeti) bi trebalo, po usvajanju implementirati u budući Gradski program.


Inženjering ili posrnula nauka?
Goluždravi pilići koje ne treba čerupati

Naučnici su uzgojili kontrove-rzne piliće bez perja, za koje kažu da brže rastu. Ptice, proizvedene na Poljopri-vrednom fakultetu Jevrejskog Univerziteta u Rahevotu, u Izraelu, neće morati da se čerupaju, i na taj način će pogoni za preradu živine moći da uštede struju.

Istraživač koji je odgovaran za njihov uzgoj iznosi sumnje da ovi pilići neće moći da se prilagode životu u zemljama sa hladnom klimom, ali kaže da će u toplim klimatskim uslovima oni mnogo bolje ''uspevati''.


Pernati pokrivač ptice je redukovan u velikoj meri

Ipak, protivnici ovog poteza kažu da izmene ne doprinose životinjama, i da će im, u stvari, i onako kratke i mučne živote učiniti još težim.

''To je normalno pile osim činjenice da nema perje,'' kaže profesor Avigdor Kahaner.

Profesor Avigdor Kahaner, koji vodi čitav projekat, rekao je za BBC: ''Ovo nisu genetski modifikovani pilići- oni potiču od prirodne rase čije karakteristike su poznate već 50 godina. Ja samo prenosim te osobine na brojler piliće koji brzo napreduju. To je normalno pile, osim činjenice da nema perje.''

On je rekao da su brojler pilići hranjeni intenzivnije da bi postigli brži rast, što je značilo da su takođe imali sklonost da proizvode mnogo telesne toplote; a to znači da su, naročito u toplijim zemljama, oni doživljavali ''užasne patnje''.

Ptice bez perja će biti mršavije, i verovatno brže napredovati, rekao je profesor, što će poboljšati kvalitet mesa i uštedeti proizvođačima mnogo novca. Izbacivanjem procesa čerupanja takođe će se smanjiti i zagađenje, jer se u industriji za preradu živine, kao nus proizvod, javlja i velika količina vode zagađene perjem i mastima.

Ipak, grupe za zaštitu životinja upozorile su na činjenicu da je perje veoma važno, jer pomaže ptici da se zaštiti od parazita, kao i da je veoma moguće da će pilići bez perja dobiti opekotine od sunca. Takođe, moguće je da petlovi neće biti sposobni za parenje.

"Pilići su odvratni," kaže Džojs D’Silva iz organizacije Milost u Svetu Poljoprivrede."To je očigledan primer bolesne nauke, a objašnje-nje da će to biti poboljšanje za zemlje u razvoju je skaredno. Stvoriti životinju samo da bi se olakšalo industriji je bolesno. Pilići nikada ne bi "evoluirali" do ovakvog izgleda bez ljudskog uticaja, niti bi i jedno preživelo da je ovakvo rođeno prirodnim putem, pa kako onda ovo nije "inženjering"?"

Izvor: BBC News

*********************************

Poštovani čitaoci, šta vi mislite o ovome? Rado ćemo saslušati Vaša mišljenja, komentare i odgovoriti na sva Vaša pitanja u vezi tema o kojima pišemo u Newsletter-u.

Vaše Udruženje''Sloboda za životinje''

Kontakt telefon: 064/168-55-75
Komentare i pitanja šaljite na e-mail adresu:
kontakt@sloboda-za-zivotinje.org ili direktno ovde

Izdvajamo:

Film "Teror u sumama i poljima" ANTI LOVNI VIDEO!
"Teror u sumi"
Niste videli film? Pogledajte ga na nasem sajtu!

******************

Osam lovačkih laži!
LOVCI NAM NISU POTRE-BNI! Argumenti za ukidanje lova

*****************

Brošura Osam prehra- mbenih laži
Ono što ima oči intelige-
ntni ljudi ne jedu
!Osam najčešćih zabluda uvezi ishrane

******************

VESTI


AKTUELNO U SVETU

Pokolj 325.000 foka
nastavak vesti

Izmedju 13-og i 15.marta, manje od dve nedelje pre nego što je počelo masovno ubijanje, Svetski Protest protiv Pokolja Foka bio je simultano održan u preko 50 gradova u 23 zemlje širom sveta.

29. marta osvanuo je prvi dan pokolja foka u Kanadi. Najmanje 70 brodića lovaca na tuljane načičkalo se na horizontu zaliva Sv. Lorensa sa ciljem da samo u tri dana ubiju 90.000 beba tuljana!

Zašto se lov nastavlja?

Dva glavna razloga za pokolj su:
1) konsta-ntan i rastući zahtev za KRZNOM FOKA , 2)Kanadska vlada DOTIRA razvoj industrije lova na foke iako je dobro poznato da stvarna tržišna vrednost lova nemože izdržavati samu sebe.

Način na koji Vlada opravdava ove dotacije pred svojim narodom i ostatkom sveta je kroz upotrebu snažne i konstantne PROPAGANDNE KAMPANJE koja teži da okrivi foke za opadanje uzgajanja bakalara !

******************
Naši protesti

Protesti koje je uputilo Udruženje Sloboda za životinje zbog pokolja foka: Ambasadi Kanade - Mr Donald P. McLennan, ambasadoru i Norveškom turističkom bordu.

*****************

Pogledajte
šta poznati glumac Martin Sheen ima da kaže protiv lova na foke. 1,7 Mb download, potreban Real player.

Šta možete vi učiniti?

Dok borba za spas foka u Kanadi i dalje traje, mi apelujemo na vas da bojkotujete sve kanadske proizvode, potpišete peticiju na www.protectseals.org i upućujete protestna pisma Norveškoj turističkoj organizaciji, kao i mailove, faxove kanadskoj ambasadi da zaustave pokolj foka.

*******************
Udruženje ''Sloboda za životinje'' uputilo je protest Ambasadi Nemačke zbog odluke da se odstreli 200 divljih svinja na dobru Gut Greußenheim protivno odluci evropskog suda, (saznajemo da je odluka povučena zbog velike reakcije udruženja i gradjana širom sveta)

 

 

AKCIJA

Formulari za glasanje

U ovoj rubrici možete preuzeti formulare Udruženja i glasati za obe peticije:''ZA Ustavna prava životinja'' i ''ZA pretvaranje lovišta u nacionalne parkove bez lova'':

1.ZA Ustavna prava životinja

2.ZA pretvaranje lovišta u nacionalne parkove

Formulare sa čitko popunjenim svim rubrikama pošaljite poštom na adresu našeg Udruženja:

Udruženje za zaštitu životinja "Sloboda za životinje", Cvijićeva br. 62 , 11000 Beograd*******************

ANKETA

Sviđa Vam, se naš časopis ili možda imate primedbi ? Želimo saznati Vaše mišljenje kako bismo poboljšali njegov kvalitet.

Zato Vas pozivamo da odgovorite na našu Anketu- molimo kliknite ovde i odgovorite na naš upitnik.
Hvala!

 

Newsletter prijava

1.PRIJAVITE se da primate Newsletter ovde.

2.ODJAVITE se ako ne želite više da primate Newsletter ovde.

3.PREBACITE se na čitanje SAMO TEKSTUALNE verzije Newsletter-a ovde.

Arhiva

Čitajte prethodne brojeve Newslettera!


Hvala što čitate naš časopis!
Copyright © 2003-2004, Udruženje za zaštitu životinja "Sloboda za životinje"
Ako želite da finansijski pomognete rad Udruženja svoje priloge možete uplatiti
na br. računa: 355-1050086-42