E-mail newsletter Udruzenja''Sloboda za zivotinje'' 25.novembar.2004, broj 5

U ovom broju...

  • Uvod
  • Tribina povodom nedelje protiv ubijanja životinja radi krzna i ''sporta''
  • Masovno ubijanje ptica i drugih životinja - uzroci koji su doneli posledice!
  • Gostovanje na TV M 84

Uvod

Svake godine 90 miliona životinja umiru zbog krzna!

Svake godine 90 miliona životinja mora da umre na najstrašniji način zbog industrije krzna. Životinje, kao nerci ili lisice, koji su navikl da žive odvojeno i stalno su u pokretu, drže se u kavezima veličine pivskog bureta. Rane na šapama od udaranja o žičanu ogradu se ne leče jer se to ne isplati. Jedva 10% životinja preživi zatvor do ubijanja posle 6 meseci. One umiru pre toga od stresa ili bolesti. Najveći deo je uznemiren ovakvim stanjem, grize jedna drugu ili svoje šape...


Povodom nedelje protiv ubijanja životinja zbog krzna i “sporta”

Udruženje za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje”, poziva sve članove, kao i one koji to žele da postanu i koji pokazuju interesovanje za patnje životinja u današnjem vremenu, na projekciju antilovnog filma

“Teror u šumi i poljima”
u nedelju 28. 11. 2004.g. u 17h,
u Domu Omladine Beograda,
sala na I spratu,
ULAZ JE SLOBODAN


( klikni za uvećan prikaz)
Ovom prilikom pozivamo novina re i urednike svih medijskih kuća da prisustvuju ovoj tribini i da daju svoj doprinos zaustavljanju masovnog ubijanja životinja, zaustavljanju njihovog zlostavljanja i mučenja tako što će podržati akciju uvođenja:
Ustavnog prava za životinje, zakona o zaštiti životinja i zakona o zabrani lova!

Ako želite napraviti emisiju za radio, TV, članak za novine povodom ove akcije, kontaktirajte nas radi saradnje.
Kompletan materijal za Vas članak ili emisiju možete dobiti na našem sajtu, na adresi: www.sloboda-za-zivotinje.org .

Zahvaljujemo na Vašoj podršci!

Za Udruženje"Sloboda za životinje" ,
Snežana Milovanović,predsednik
kontakt@sloboda-za-zivotinje.org

Životinje nisu naše vlasništvo da bi smo se odevali njima.

Danas kada postoji toliko mnogo odličnih zamena za kožu, krzno i vunu zaista nema potrebe da koristimo životinjsku kožu kako bi zaštitili sopstvenu. Za izradu svakog vunenog džempera, kožnog kaiša, jakne ili kakvog krznenog detalja životinje bivaju mučene i kasapljene na način koji bi svaku saosećajnu osobu zaprepastio. Ovce, krave, lisice, zečevi, vidre i ostale životinje koje se koriste u industriji zbog nekog od svojih svojstava osećaju bol i pate baš kao psi i mačke o kojima vodimo računa u našim domovima. One se, pak, ubijaju električnim šokovima, meso im se kida i seče, vratove im brutalno lome ili uzduž prerezuju često bez ijednog anestetika koji bi im ublažio bol.
Pridružite se dobrim ljudima bilo gde, skinite odeću i obuću napravljenu od životinja i podržite odevanje zbog kojeg životinje neće patiti!


Masovno ubijanje ptica i drugih životinja
i masovno razmnožavanje gubara - uzroci koji su doneli posledice!

Kako prenose novine Danas, Dnevnik i Glas javnosti:” Napad gubara na šume valjevskog kraja, koji se proširio na voćnjake i povrtnjake, ravan je katastrofi, tvrde nadležni u Kolubarskom okrugu. Seljaci i stručnjaci sa ovog područja kažu da je "potpun golobrst" vidljiv na oko 1.200 hektara, a "delimičan" na gotovo 2.000 hektara šuma, voćnjaka, jagodnjaka i povrtnjaka.”
 
Šta se ustvari dešavalo? Prema podacima preduzeća “Srbijašume”, gubari su položili jaja na blizu 150.000 hektara naših šuma. Nisu bile pošteđene ni šume Fruške gore. Zahvaljujući velikom broju sitnih duguljastih dlačica, gusenica gubara se okači o paučinastu nit, sa koje je skine vetar.

U zavisnosti od jačine strujanja vazduha, gusenica gubara može leteti i nekoliko desetina kilometara pre nego što se ponovo prizemi. Omiljena hrana ovih insekata je hrastov list, ali sve više napadaju i bagrem, topolu i sve vrste drvenastog voća Opasne štetočine napadaju jabuku, šljivu, trešnju, dunju, vinovu lozu, a manje krušku, orah i dud.

Gusenice, hraneći se, potpuno uništavaju lisnu masu. Usled golobrsta u šumama se smanjuje prirast stabala, a u voćnjacima dolazi do gubitka prinosa i smanjene rodnosti sledeće godine. Ukoliko se golobrst nastavi i sledeće godine, može doći do sušenja stabala.

Po rečima Dr Vojislava Vasića, direktora Prirodnjačkog muzeja, i jednog od najvećih stručnjaka za ptice na području Balkana:
“ Trenutna situacija govori o potpunom poremećaju prirodnog sistema. Kada se priroda pusti na miru populacije različitih životinjskih vrsta kontrolišu jedna drugu. Međutim, sada je takvo stanje, da populacije više nisu vitalne i sistem uzajamne kontrole je potpuno poremećen.

Kada se ptice i druge ugrožene životinje, masovno uništavaju dolazi do toga da se prirodni mehanizam jednostavno pokvari. Treba da se naglasi da napad gubara nije prirodna nepogoda već neprirodna.

Čovek pokušava to da sanira i interveniše skupim i otrovnim sredstvima, što takođe ima svoje posledice. Većina gusenica se od ptica štiti tako što gomila koncentraciju gorkih tanina iz lišća. Zbog toga one ptice koje jedu gusenice tako tempiraju svoje gnežđenje da hrane svoje mladunce u rano proleće kada je niska koncentracija tanina. Ovde nije toliko reč o direktnom lancu ishrane već o slici potpuno porušenog ekosistema u kome učestvuje čitav niz različitih životinjskih i biljnih vrsta.“

Država se žali na privatne vlasnike šuma jer ne učestvuju u akcijama suzbijanja ove pošasti. Protiv onih koji nisu preduzeli mere zaštite podnete su krivične prijave.
Sada se postavlja pitanje zašto do sada nije bilo krivičnih prijava od strane države za pojedince i lovačke saveze koji su iznajmljivali lovišta, zemljišta i čitava poljoprivredna dobra lovno-turističkim agencijama, što našim što stranim?


Gostovanje na TV M 84


Kako bi što bolje javnost upoznala sa svojim kampanjama Udruženje ''Sloboda za životinje'' gostovalo je na Novosadskoj televiziji M 84, u emisiji ''Orka Eko Zoo'' koja se bavi životinjskim svetom. Osim predsednice Udruženja, Snežane Milovanović i aktivistkinje Nađe Budimirović, gošća u emisiji bila je i internacionalni kinološki sudija, Biljana Džigurski.

Tema emisije bila je akcija Udruženja sprovedena od 4. do 10. oktobra 2004.god. u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, kada su aktivisti obeležili 4. oktobar Svetski dan zaštite životinja. U tih nedelju dana aktivisti su sproveli akciju prikupljanja potpisa za dve peticije „ZA Ustavno pravo za životinje“ i „ZA pretvaranje lovišta u nacionalne parkove bez lova“ . Sve prikupljene potpise, a bilo ih je za obe peticije ukupno 4330, Udruženje za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje” predaće Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine, Dr Aleksandru Popoviću .

Za gledaoce je veoma zanimljivo bilo da čuju da se Udruženje ‚‚ Sloboda za životinje‚‚ zalaže da se za sad bar jedno lovište pretvori u Park Prirode u kome neće biti lova. U njemu bi aktivisti Udruženja hranili ptice sa žitom (za sada je obezbeđeno 500 kg). Takvi nacionalni parkovi postoje svuda u svetu i pokazali su svoju opravdanost. Osim ovih podataka pomenuta je i afera o balkanskim pitcama kao i ostale nezakonite radnje koje se dešavaju u oblasti kako lova tako i samih životinja.

Na pitanje voditelja Đorđa Relića kako da se takvim stvarima stane na kraj svi u studiju složili su se da je veoma bitno da se što pre u Ustav Srbije uvede zakon kojim će se štititi životinjska prava. Pomenute su takodje i teme koje se tiču samog grada Novog Sada, nepostojanja azila za pse i mačke gde je po rečima Biljane Džigurski to problem gradske vlasti koja bi morala, ali ne rešava ova i slična pitanja. Pošto su aktivisti Udruženja vegeterijanci bilo je reči i o tome koja je razlika izmedju vegana i vegeterijanca, a voditeljaka Ana Relić zamolila je aktivistkinju Nadju da gledaocima opiše kako izgleda njena ishrana.

Pored ovog gostovanja u Novom Sadu, napravljen je prilog o našoj akciji na TV Pancevu koji je emitovan u lokalnim vestima a takodje je i Studio B snimio prilog za svoju emisiju Tri tacke .

 

Izdvajamo:

Film "Teror u sumama i poljima"

ANTI LOVNI VIDEO!
"Teror u sumi"
Niste videli film? Pogledajte ga na nasem sajtu!


-------------------------

Osam lovačkih laži!
LOVCI NAM NISU POTREBNI!
Argumenti za ukidanje lova

 

------------------------

Nedelja borbe protiv krzna!

Uvecan prikaz letka

Uvecan prikaz letka

 ------------------------------

Reakcije medija

U ovoj rubrici možete pročitati članke iz novina-reakcije medija na Akciju našeg Udruženja 04.-10.oktobra 2004. povodom Svetskog Dana zaštite životinja:

1.Danas, 4.10.2004
2.NIN, 07.10.2004
3.Politika,09.10.2004
4.Danas,9. i 10.2004
5.Danas, 13.10.2004
6.NIN, 24.10.2004
7.NIN, 06.11.2004

 --------------------------

Formulari za glasanje

U ovoj rubrici možete preuzeti formulare Udruženja i glasati za obe peticije:''ZA Ustavna prava životinja'' i ''ZA pretvaranje lovišta u nacionalne parkove bez lova'':

1.ZA Ustavna prava životinja

2.ZA pretvaranje lovišta u nacionalne parkove

Formulare sa čitko popunjenim svim rubrikama pošaljite poštom na adresu našeg Udruženja:

Udruženje za zaštitu životinja "Sloboda za životinje", Cvijićeva br. 62 , 11000 Beograd

--------------------------

Newsletter prijava

1.PRIJAVITE se da primate Newsletter ovde.
2.ODJAVITE se ako ne želite više da primate Newsletter ovde.

Arhiva

Čitajte prethodne brojeve Newslettera!


Hvala što čitate naš časopis!

 

Copyright © 2003-2004, Udruženje za zaštitu životinja "Sloboda za životinje"
Ako želite da finansijski pomognete rad Udruženja svoje priloge možete uplatiti na
br. računa: 355-1050086-42