| Udruzenje Sloboda za zivotinje | Vesti | Kontakt | Newsletter arhiva |

Beograd, 10.Septembar.2008

 

 

Beloglavi sup se vraća u prirodu

Beloglavi sup, zaštićena retka vrsta orla lešinara,  mlad, pao je 05.09. u petak uveče u seosko dvorište u Nikincima u Sremu a zatim prenet u privatni zoo-vrt Koki u Indjiji.

beloglavi sup

Vlasnik Slavko Popović je obavestio Udruženje Sloboda za životinje o ovom dogadjaju i zamolio nas da dodjemo i preuzmemo ga. Organizovali smo odlazak na teren gde je mladi beloglavi sup pregledan od strane stručnjaka Nikole Stojnića ornitologa Zavoda za zaštitu prirode, u prisustvu Republičke inspekcije ministarstva za zaštitu prirode. Sa velikom radošću svih prisutnih konstatovano je da je mladi beloglavi sup u odličnom stanju. On je očigledno postao zreo da napusti svoju koloniju i krene na uobičajeno lutanje po belom svetu, ali je na verovatno svom prvom dugom i samostalnom letu, nošen vazdušnim strujama od iscrpljenosti pao.

Nije se moglo utvrditi da li je njegova matična kolonija Specijalni rezervat prirode Uvac, inače najbrojnija, na oko 400 km udaljenosti i preko 300 jedinki ili  manja kolonija, ali bliža u kanjonu Trešnjice u opštini Ljubovija u Mačvi, ili je pak došao sa neke druge destinacije. Nije prstenovan, ali po stručnoj proceni  vrlo je mlad – verovatno ovogodišnje leglo, izgleda veličanstveno sa svojom baršunasto belom glavom i svetlo smedjom kragnom i crnim kljunom.

Posle nekoliko dana, neobično miroljubiv i odličnog apetita, brzo se oporavio.
Zato je odlučeno da se danas u podne ovo predivno pravo čudo prirode, odneseno na litice Fruške Gore, gde se nalazi jedno hranilište, odakle će zamahnuti svojim krilima raspona preko 2 metra  i krenuti u slobodu vođen svojim instinktom.

Iako je bilo opcija, da se u slučaju potrebe za oporavkom, beloglavi sup prebaci u prihvatilište za zaštićene vrste divljih životinja zoo vrta Palić, ili u Specijalni rezervat prirode Uvac ipak je usvojeno očigledno najbolje rešenje da se skrati vreme boravka mladog beloglavog supa medju ljudima, da se ne remeti njegova odluka o osamostaljivanju, te da mu se pomogne na njegovom putu.
Inače kad se osamostale mladi supovi napuštaju koloniju i lutaju: na sever preko Slovenije i Italije do Alpa, na jug do Bugarske, Grčke, Izraela i Afrike, i na zapad do Francuske i Španije. Kad od prilike za pet godina polno sazri sup pronalazi bračnog partnera i zatim se vraća - ne retko baš u kanjon i na stene na kojima je i rođen. Ženka snese godišnje jedno jaje, nekad već u Decembru, na kojem se zatim redovno tokom gotovo dva meseca izmenjuju oba roditelja. Po izleganju mlado raste u gnezdu oko 4 meseca, pre nego što se otisne u samostalnu potragu za hranom. Leti brzinom i do 120 km/h, iako prilikom potrage za hranom obično jedri, bez mahanja krilima, brzinom od 40-ak km/h.

Zahvaljujemo se Dr Voislavu Vasiću, dr. Gaboru Mesarošu direktoru zoo vrta Palić, Fondu za ptice grabljivice iz Nove Varoši, Ministarstvu i Zavodu za zaštitu prirode, kao i Republičkoj inspekciji na uspešnoj saradnji. TV medijima ustupamo video snimke ovog čudesno lepog dogadjaja a štampanim medijima fotografije

Za više informacija o ovoj temi i za materijal sa slikama pogledajte Saopštenje na sajtu.
Takodje na adresi www.youtube.com/user/studio7bg možete pogledati skraćene snimke. 
 

 

Kontakt :

Za Udruženje ''Sloboda za životinje'',
Snezana Milovanovic, predsednica
Mob: 064 /168 55 75
E-mail: kontakt@sloboda-za-zivotinje.org

 

 

   

Copyright © 2003-2008, Udruzenje za zastitu i prava zivotinja ''Sloboda za zivotinje''
Cvijiceva br. 62, 11000 Beograd, Br.racuna: 355-1050086-42
Tel: 064/168-55-75, www.sloboda-za-zivotinje.org