Vesti

szz logo naziv transparent2

Unesite svoju e-mail adresu ispod
i redovno pratite najnovije vesti:

Medved Trofej Foto O Radosevic F
Medved Miša koji je usmrtio nesrećnu ženu

 

Tragedija u etno-selu

A.Ž.A. | 07. 09. 2011.

U etno-selu Tigаnjicа nаdomаk Zrenjаninа, dogodilа se nesrećа, kаdа je medved, inаče zаštitni znаk restorаnа “Trofej”, usmrtio jednu ženu. Policijа ubrzo reаgovаlа i ubilа medvedа.
Medved Miša, zаštitni znаk etno-kompleksа Tigаnjicа i restorаnа “Trofej” koji se nаlаze kod Stajićeva, nа desetаk kilometаrа od Zrenjаninа, usmrtio je jednu ženu. Nezvanično saznajemo da je reč o Veroniki S.  
Policijа je upotrebila službene pištolje i ubilа medvedа.

Etno-kompleks Tigаnjicа konstruisаn je u stаrom bаnаtskom stilu i u njemu su prikаzаne verne replike bаnаtskih kućа i nаčin životа od pre jednog vekа.

Restorаn “Trofej”, kod kojeg se dogodilа nesrećа, temelj je životа Tigаnjice, а zаštitni znаk poslednjih deset godinа bio je medved Mišа koji je tu odrаstаo.

Kako je javila agencija Beta, početkom 2004. godine medved Miša je kandžama povredio četrnaestogodišnjeg dečaka koji je preskočio drvenu ogradu, približio se metalnom kavezu, proturio nogu kroz rešetke i pokušao da probudi medveda.

Poreklo vesti: Blic

Tiganjica Foto Vladislav Mitic F
Etno selo Tiganjica kod Zrenjanina

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

U komentarima na vest na sajtu Blica, neki komentatori koji znaju više detalja pišu da je taj medved od malena odgajen u kavezu na tom mestu, i da je kao mali ostao siroče nakon pogibije njegove majke od nagazne mine u Bosni.
Bio je dobro ograđen sa dve ograde, a žena koja je stradala ga je hranila godinama, ali je ovaj put zaboravila pre ulaska u njegov kavez da zatvori pregradu koja deli kavez na dva dela. To je ono što piše u komentarima, i ostaje u narednim danima da se vidi šta je od toga istina ukoliko se više informacija pojavi preko medija.

Najveći problem je što (i u ovom i drugim sličnim slučajevima) nadležne institucije i pojedinci ne rade svoj posao. Osnovno je to što su medvedi ugrožena i zakonom zaštićena vrsta, i pitanje je kako je moguće u Srbiji da se tako masovno krše zakoni, i da se ne onemogućavaju i kažnjavaju pojedinci koji u neuslovnim smeštajima drže ugrožene i potencijalno opasne vrste životinja?

----------------------------------------------------------------------------------------

Vest na sajtu Blica je dopunjena sa više informacija:

Nezapamćena tragedija u Stajićevu kod Zrenjanina

Medved rastrgao ženu kada je ušla u kavez da ga nahrani

Slavko Surla | 07. 09. 2011. - 14:59h  00:48h | Foto: V. Mitić, Z. Dedić, S. Surla

ZRENJANIN - Veronika Sarčev (59) iz Stajićeva smrtno je stradala juče oko 13 časova u blizini etno-restorana „Trofej“ kod Stajićeva. Nesrećnoj ženi smrtonosne povrede naneo je mrki medved Miša, dugogodišnji stanar Etno-centra „Tiganjica“ na placu restorana. Okolnosti pod kojima je nesrećna žena izgubila život još nisu razjašnjene. Istražni sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu Karolj Šmit nakon obavljenog uviđaja nije želeo da govori za medije.

Policijski uviđaj na mestu napada

- Bilo je strašno - govori očevidac događaja Nenad Makrić iz Srpskog Krstura. - Sa društvom sam bio na ručku u bašti restorana i krenuli smo ka kolima kada smo začuli vriske i zapomaganje. Vratili smo se nazad i videli strašan prizor. Medved, koji je bio u kavezu, napao je ženu koja je ušla da ga hrani i zgrabio je čeljustima za glavu. Svi, i osoblje restorana i prisutni gosti, pokušali smo da ga oteramo i spasemo. Bacali smo na njega kamenje, drva, neko je bacio ašov, ali on nije puštao žrtvu sve dok nije prestala da daje znake života. Tek onda se udaljio, pa smo mogli da napravimo prepreke. Tada je doktor Andreas Matuš, inače iz Nemačke, koji je bio u mom društvu, hrabro preskočio ogradu, prišao ženi i konstatovao da je mrtva. Sve je trajalo gotovo pola sata - Makrićev je utisak.

Prvi su su na mesto strašnog događaja stigli policajci. Po rečima očevidaca, jedan policajac je upitao šta da radi, a svi prisutni su povikali da ubije medveda. Usmrtio je Mišu jednim hicem u glavu, veli očevidac Makrić, a njegovu priču potvrđuje i vidno potresena Dragica Drobnić iz Zemuna, pred čijim očima se odigrao krvavi pir. Kada je stigla i Hitna pomoć, za njih tu posla nije bilo.

Pokojna Veronika živela je u Stajićevu, u ulici Miloša Obrenovića 46, a stanovala je s rođenim bratom Andrijom Sekerešom. Ima sina, koji živi u Rumi, i kćer, koja živi u selu Botoš kod Zrenjanina, kao i troje unučadi. Govore da joj je do penzije ostalo svega godinu dana.

Brat Andrija teško je primio vest o sestrinoj smrti. On je pošao na posao u „Maksi market“ u Zrenjanin, ali se vratio kada je čuo da se nešto strašno dogodilo njegovoj sestri Veroniki. U šoku zbog tragedije, molio je da ga ništa ne pitamo.

Medved Miša dospeo je u Banat pod čudnim okolnostima. Ostao je siroče u februaru 1995. godine, kada je njegova majka u zapadnoj Bosni nagazila na minu. Dva mečeta koja su pronašli vojnici Republike Srpske razdvojena su, a Miša je dospeo do Banata, gde ga je preuzeo na čuvanje tadašnji vlasnik restorana „Trofej“ Ljubiša Ostojin. Hranjen dečjom hranom, na cuclu, medvedić je napredovao i uveseljavao goste restorana. Posle godinu dana morao je u kavez koji nije bio najuslovniji.

Početkom 2004. godine Miša je povredio četrnaestogodišnjeg dečaka koji se bio približio kavezu i začikivao ga. Zbog toga je Društvo za zaštitu životinja iz Đurđeva, koje vodi Monika Brukner, uz pomoć donatora iz Švajcarske obezbedilo veliki, komforan i lepo uređen kavez površine 400 kvadratnih metara, u okviru kojeg je bio i manji kavez za hranjenje.

Uhapšen vlasnik “Trofeja”

Policija je juče popodne saopštila da je uhapšen vlasnik restorana “Trofej”, 32-godišnji Z. O. iz Zrenjanina.
- Tu, pored kaveza, lisica je zavijala tri noći i verovatno je ona iziritirala medveda - tvrdi jedan od stanara iz komšiluka restorana.
Ovaj podatak bio je zanimljiv i dr Dušanu Laloševiću iz Pasterovog zavoda Novi Sad, koji je sa ekipom radio uviđaj na licu mesta i uzimao uzorke sa usmrćenog medveda za analizu.
- Proverićemo da li je besnilo u pitanju, mada u Vojvodini osam meseci nije bilo slučaja besnila. Ovo je divlja životinja, koja jeste živela u kavezu i u blizini ljudi. Ali dobila je priliku da napadne, koju je iskoristila. Ipak, zapanjujuće je koliko teške smrtonosne povrede je medved naneo ženi po celom telu - kaže Lalošević.

Poreklo vesti: Blic

*****************

Ovde je i TV izveštaj:

RTS

***************

Ubijeni Medved Zrenjanin


Medved nije bio zaražen besnilom


Izvor: B92, Beta

Zrenjanin -- Medved koji je u etno selu Tiganjica nedaleko od Zrenjanina usmrtio ženu nije bio zaražen besnilom, rekao je Dušan Lalošević iz Pasterovog zavoda u Novom Sadu.
Lalošević, koji je juče na mestu nesreće uradio uviđaj i uzeo uzorke, rekao je za agenciju Beta da su analize na besnilo hitno urađene i da su nalazi negativni.

Medved koga su čuvali u kavezu u etno selu ubio je juče ženu koja ga je godinama hranila. Medveda je potom ubio policajac.
Stanari koji žive u neposrednoj blizini Tiganjice tvrdili su da je pored kaveza u kome je bio medved nekoliko noći unazad, pre tragedije, zavijala lisica i da ga je, kako kažu, moguće ona iziritirala.

Istražni sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu Karolj Šmit izdao je danas saopštenje u kome se navodi da je Verona Sarčev (59) stradala kada je medved izašao iz glavnog kaveza u međuprostor ograde kaveza i niže zaštitne ograde i da će detalje nesreće utvrditi istraga.

Vlasnik restorana Z.O. (32) iz Zrenjanina, koji je sinoć uhapšen i kome je određena mera zadržavanja, danas će biti saslušan.

Opasne životinje u dvadesetak mini zoo-vrtova u Srbiji

Napad medveda na ženu koja ga je hranila u etno selu "Trofej" kod Zrenjanina pokrenuo je razmatranje toga koliko zapravo ima divljih životinja u mini zoo-vrtovima, etno parkovima i domovima građana i u kakvim uslovima se drže.

U Srbiji postoji još dvadesetak mini zoo-vrtova i etno parkova koji drže različite životinje. Neke od njih spadaju u zaštićene, među kojima ima i veoma opasnih životinja.

Medvedi, vukovi, lisice, papagaji, pitoni, iguane, retke ptice, samo su neke od vrsta koje ljudi čuvaju, podaci su Ministarstva životne sredine.

Sve ove životinje moraju se prijaviti i čuvati po strogo propisanim pravilima.

Danica Baćanović, pomoćnica ministra, kaže za B92 da su u poslednje dve godine zakonom utvrđeni uslovi kao što su veličina prostora, kaveza, bezbednost odnosno sprečavanje načina da dođe do povrede ljudi.
Ivan Janković, veterinar i konsultant za ponašanje životinja, uopšte ne podržava ideju da se divlje živiotinje drže u zatvorenom i skučenom prostoru.
Divlje životinje su u normalnoj životnoj sredini navikle na određene signale, bilo da kontaktiraju sa budućim partnerima, dolaze do hrane ili reaguju na promene vremenskih prilika. Kada takvu životinju smestite u uslove koji su nenormalni, zatvoreni prostor, očekujete reakcije, koja je bila jako loša.

Stručnjaci se slažu da je neophodno poštovati propisana pravila kada je reč o čuvanju takvih životinja. Takođe, neophodno je i da se posetioci zoo-vrtova ili etno parkova pridržavaju uputstva da se opasnim životinjama ne približavaju, da ih ne hrane i ne diraju.

Svi vlasnici zaštićenih vrsta divljih životinja morali su da ih prijave Ministarstvu do kraja juna, nakon čega su dobili potvrdu o upisu u evidenciju. Sledeća faza je čipovanje životinja.

Kontolu vrši inspekcija, a protiv vlasnika koji nisu podneli prijavu primenjivaće se kazne.

Poreklo vesti: B92

---------------------------------------------------------------------------


"Osnovati park za medvede u Srbiji"


Izvor: B92, Beta

Zrenjanin -- U etno-selu nadomak Zrenjanina medved usmrtio ženu. Policija ubila medveda. Vlasnik restorana popodne uhapšen. Potrebno osnivanje parka za medvede u Srbiji.
Medved je zaštitni znak etno-kompleksa Tiganjica i restorana "Trofej", desetak kilometara od Zrenjanina. Vlasnik restorana Z.O.(32) iz Zrenjanina je uhapšen.

Još nije poznato kako je došlo do toga da medved nasrne i usmrti 59-godišnju Veroniku S, koja je radila u tom etno-selu. Reporteri sa mesta nesreće prenose da je medved na nju nasrnuo dok ga je hranila.
Etno-kompleks Tiganjica konstruisan je u starom banatskom stilu i u njemu su prikazane verne replike banatskih kuća i način života od pre jednog veka.

Kako je navela policija, oko 12.30 sati medved je napao i usmrtio ženu koja je pokušala da ga nahrani, saopštila je policija.

Policijski službenik je iz službenog pištolja usmrtio medveda.

Uviđaj su izvršili istražni sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu, zamenik Osnovnog javnog tužioca i službenici Policijske uprave Zrenjanin.

Restoran "Trofej", kod kojeg se dogodila nesreća, temelj je života Tiganjice, a zaštitni znak poslednjih deset godina bio je mrki medved Miša, koji je tu odrastao.

Mediji su pre više godina pisali da je medved Miša "izbeglica". U Banat je navodno došao tokom devedesetih kada su ga ostavili vojnici, koji su ga usvojili pošto mu je majka stradala od nagazne mine.

Štampa je pisala i da su krajem 2004. godine švajcarska ambasada u Beogradu i Društvo za zaštitu životinja iz Đurđeva restoranu poklonili savremeni kavez za medveda, nakon što je u incidentu lakše povredio jednog 14-godišnjeg dečaka koji je proturio nogu kroz rešetke i probudio ga.

Iz Pasterovog zavoda, koji je nadležan za saniranje ozleda od životinja, ne veruju da je medved imao besnilo, jer ga u tom kraju poslednjih godinu dana nema.

"Iako je taj medved poznat i držan u kavezu godinama on nije promenio svoju ćud i napao je jednu ženu kada je mogao da je dohvati i nažalost naneo joj je tako duboke rane, strašne ugrize po rukama, nogama, trupu da su te rane bile vrlo brzo smrtonosne i ona je vrlo brzo preminula", naveo je Dušan Lalošević iz Zavoda.
"Više medveda u zatočeništvu nego na slobodi"
Napominjući da medvedi koji su odrasli u ovakvim zatvorenim uslovima nemaju mogućnost da se priviknu na prirodne uslove, iz Udruženja sloboda za životinje Srbije ukazuju na poražavajuću činjenicu da je Srbija inače jedina zemlja u regionu koja ima više medveda u zatočništvu nego u prirodi.

Snežana Milanović iz tog udruženja rekla je u Vestima B92 u 23 da je jedino rešenje problema specijalni park za medvede.

"Da li će država izgraditi sama, ili uz pomoć nekih međunarodnih organizacija, ali insistiramo na tome", navodi Milanovićeva.
Orka: Divljim životinjama nije mesto u restoranima
Orka, organizacija za poštovanje i brigu o životinjama, izuzetno žali zbog ovog događaja.

"Ovo je samo još jedan dokaz da divljim životinjama nije mesto u restoranima i etno parkovima. Divlje životinje se moraju držati u posebnim uslovima propisanim zakonom. Država mora što pre da počne da sprovodi Zakon o dobrobiti životinja i Pravilnik o držanju divljih zivotinja u zatočeništvu", navodi ta organizacija.

Orka naglašava da se ovom pitanju poklonila veća pažnja, današnja tragedija mogla je da bude sprečena.

Poreklo vesti: B92

Svi tekstovi u rubrici

All articles in category

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook